Transparencia Manlleu
Última modificació : 09/01/2017 15:45:52

Noms de carrers de Manlleu

L’any 2007 la Llei de memòria històrica (Llei 52/2007 de 26 de Desembre) aprovada pel congrés  ja preveia entre les seves disposicions l’eliminació en el paisatge urbà dels municipis de símbols franquistes encara persistents. És en el marc d’aquesta llei que moltes poblacions han anat eliminant dels seus carrers la nomenclatura d’aquells que tenen un origen franquista.

 

El passat 2015, el Ple de l’Ajuntament de Manlleu va aprovar una “Moció per a la revisió de la nomenclatura, simbologia i títols honoraris de manlleu dedicats a personatges franquistes, feixistes i militaristes”. En aquesta moció, i en el marc de la llei de memòria històrica, es proposava la retirada de la nomenclatura de Manlleu del nom de tres carrers: Vázquez Mella, Casanovas Tona i General Weyler.

 

L’Ajuntament de Manlleu va engegar un procés participatiu amb les escoles per treballar propostes de noms pels tres carrers abans mencionats on els nens i nenes de 1r a 6è de primària dels 5 centres educatius de Manlleu van treballar processos participatius interns per a proposar noms per als 3 carrers.

 

D’entre tots els noms proposats cada escola en va escollir 2 i va preparar un vídeo presentant i defensant el per què els noms que ells proposen haurien de ser els escollits: Videos de les escoles

 

Posteriorment, del 17 al 31 d’octubre de 2016, l’Ajuntament va obrir un procés participatiu amb la ciutadania per tal d’obtenir el tres noms. En aquest procés hi van participar 2.230 persones:

  • 1.449 nois i noies de 1r a 6è de primària dels 5 centres educatius de Manlleu
  • 454 persones que van respondre el qüestionari en linia
  • 327 persones que van respondre presencialment a l'ASVAT, al Casal Cívic i a l'Ajuntament.
Els noms que han estat més votats han estat:
 
  • Carrer del Serpent, que substitueix el de Vázquez de Mella
  • Carrer del Diamant, que substitueix el de General Weyler
  • Carrer Catalunya, que substitueix el de Casanovas Tona.

 

Aquest canvi es va aprovar en el ple de 20 de desembre de 2016.